W publikacji „Medycyna Komórkowa: Pytania i odpowiedzi " w sposób jasny i zrozumiały dla każdego odpowiadamy na wiele pytań związanych z tą nową dziedziną. Mamy nadzieję, że ta broszura pokryje rosnące zapotrzebowanie na informacje, jak można uzyskać i zachować zdrowie metodami naturalnymi. Jej rozszerzony zakres uwzględnia fakt, że:
W ostatnich latach progres w dziedzinie Medycyny Komórkowej doprowadził do wykrycia nowych synergicznych zależności komórkowych składników odżywczych, które wpływają na funkcję komórek, a co za tym idzie - na funkcję całego organizmu.
Wskazówka: Broszura „Medycyna Komórkowa: Pytania i odpowiedzi " zawiera podstawowe wiadomości o mikroelementach i zaletach ich stosowania, jednak nie zastąpi ona indywidualnej porady lekarskiej w przypadku problemów zdrowotnych. To zadanie należy wyłącznie do lekarza lub terapeuty.
Choć rozwój choroby nowotworowej przechodzi różne stadia i dotyczy różnych organów - cechuje ją wiele charakterystycznych, wspólnych właściwości, jak: niekontrolowane podziały komórkowe, inwazja komórek - przerzuty (metastaza), zdolność do tworzenia naczyń krwionośnych w guzach nowotworowych (angiogeneza) i nieśmiertelność komórek nowotworowych. Synergicznie działające składniki odżywcze mogą skutecznie kontrolować krytyczne etapy rozwoju raka, dlatego specyficznie dobrany kompleks witamin, aminokwasów, minerałów, polifenoli i innych aktywnych substancji roślinnych jest ważnym elementem w profilaktyce nowotworowej:
Zaleca się przyjmowanie zwiększonej dziennej dawki synergii komórkowych składników odżywczych do posiłków, popijając płynami. Dawkę dzienną można też podzielić na np. pięć porcji i przyjmować nie tylko do głównych posiłków, ale też między posiłkami. W ten sposób składniki odżywcze są optymalnie wchłaniane i ich ilość we krwi może być utrzymana na równym poziomie w ciągu dnia.
Dzieci i młodzież
Świeże powietrze, ruch i prawidłowe odżywianie to podstawy zdrowego rozwoju człowieka. Często jednak dość trudno jest pokryć zapotrzebowanie odżywcze dzieci i dorastającej młodzieży. O zdrowiu i prawidłowym rozwoju decyduje właściwa i zbilansowana dieta, dlatego też wiele punktów przemawia za dodatkiem synergii składników odżywczych w diecie dzieci i młodzieży.
Ciąża
Kobiety w ciąży i karmiące piersią mają wzmożone zapotrzebowanie na składniki odżywcze, ponieważ w czasie przebiegających etapów rozwoju dziecka cały materiał odżywczy pobierany jest z organizmu matki . W tym okresie wzrasta gwałtownie zapotrzebowanie na synergię mikroelementów, a przede wszystkim na następujące składniki: kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C i wiele innych. Tworzenie tkanki kostnej płodu wymaga ponadto optymalnych ilości wapnia, magnezu, innych minerałów i pierwiastków śladowych, co stwarza niebezpieczeństwo ubytków w gospodarce mineralnej organizmu matki. Wiele kobiet cierpi w pierwszym trymestrze na poranne nudności i nietolerancje pokarmowe, których skutkiem jest ograniczone wchłanianie komórkowych składników odżywczych i dalsze spustoszenie organizmu. Pokrycie potrzeb matki i dziecka na pełny zestaw mikroelementów zapewni odpowiednia dieta wzbogacona o optymalny dzienny suplement witamin, minerałów, aminokwasów i pierwiastków śladowych. Jednak w każdym indywidualnym przypadku należy zasięgnąć porady lekarza prowadzącego i stosować się do jego zaleceń.
Osoby starsze
Starsi ludzie mają z reguły zmniejszony bilans energetyczny, co przy jednoczesnym spadku aktywności fizycznej prowadzi do niewielkiego zapotrzebowania energetycznego. Jednak wraz z wiekiem nie spada - ale rośnie zapotrzebowanie na mikroelementy. Związane jest to z upośledzeniem procesu trawienia i wchłaniania wielu składników pożywienia z przewodu pokarmowego, towarzyszące starzeniu się organizmu. W wyniku tego pojawiają się braki niektórych komórkowych składników odżywczych, pogłębiane jeszcze przez częste przyjmowanie leków farmaceutycznych przez osoby starsze.
Synergia komórkowych składników odżywczych nie tylko wspomaga trawienie i służy usprawnieniu funkcji żołądka i wątroby (np. bromelaina i glutamina), ale też wspomaga perystaltykę i poprawia stan błon śluzowych jelit (np.witamina C).
Ze wszystkich składników odżywczych właśnie witamina C jest najważniejszą substancją. W odróżnieniu do prawie wszystkich zwierząt organizm ludzki stracił zdolność produkcji tej witaminy, która odgrywa kluczową rolę w większości procesów komórkowych. Witamina C jest niezbędna dla zdrowej funkcji serca i naczyń krwionośnych, mózgu, systemu immunologicznego i innych organów. Witamina C współdziała w procesie usuwania toksyn z organizmu, produkcji wielu hormonów, bierze aktywny udział w procesach hamujących niekontrolowane rozprzestrzenianie się komórek, współuczestniczy w procesach przemian bioenergetycznych i ochrania struktury komórkowe przed niszczeniem biologicznym. Wiele czynników wpływa na gwałtowny wzrost zapotrzebowania na witaminę C: starzenie się, ciąża, okres karmienia, również palenie tytoniu, zanieczyszczenie środowiska, choroba, czy też stres.
Witamina C:
Z reguły można bez problemów stosować składniki odżywcze wraz z lekarstwami. Niepożądane interakcje mikroelementów z lekami nie są znane. Wręcz przeciwnie -przy przyjmowaniu syntetycznych preparatów farmaceutycznych szczególnie ważne jest zapewnienie organizmowi stałego dopływu składników odżywczych. W skład leków wchodzą przeważnie syntetyczne molekuły, traktowane w organizmie ludzkim jako obce i toksyczne.
Wchłanianie i przemiany metaboliczne leków powodują częste działania niepożądane, szczególnie na etapach: trawienia, wchłaniania, rozkładu, transportu i wydalania. Neutralizacja toksycznych leków zachodzi w cyklu przemian w wątrobie i nerkach, i wymaga odpowiedniej ilości niezbędnych mikroelementów, między innymi witaminy C. Co to oznacza w praktyce? Czym więcej i im dłużej przyjmujemy leki, tym gwałtowniej rośnie zapotrzebowanie na składniki odżywcze .
Przykład wpływu lekarstw na składniki odżywcze:
Z ogólnego, medycznego punktu dodatek synergii składników odżywczych do codziennej diety jest często koniecznym uzupełnieniem terapii farmakologicznej.
Nie należy jednak samowolnie odstawiać przyjmowanych leków, czy też zmieniać ich dawkowania. W pierwszej kolejności należy zasięgnąć porady lekarza prowadzącego, a także poinformować go o dodatku synergii składników odżywczych i zasięgnąć jego porady.
Fakt, że istnieją tysiące biologicznie aktywnych składników roślinnych, z których wiele zostało przebadanych i ich działanie zostało potwierdzone klinicznie, nie jest jednak przedmiotem tej broszury. My koncentrujemy się na wybranych przedstawicielach Phytobiologicals, zasługujących na szczególną uwagę naukowo ugruntowanej medycyny komórkowej:
EGCG jest ważnym przedstawicielem polifenoli (roślinna substancja wtórna) zielonej herbaty. Polifenole wpływają na regulację wzrostu i rozwoju komórek nowotworowych, poprzez inicjowanie mechanizmu apoptozy (naturalnej śmierci) i hamowanie enzymów trawiących tkankę łączną. Pewne biochemiczne właściwości polifenoli, które wpływają m. in. na hamowanie zmian komórek oraz ich rozprzestrzeniania się określane są w języku naukowym jako właściwości antymutagenne (hamujące zmiany genetyczne) i antyproliferacyjne (hamujące podział komórek). Polifenole są również mocnymi przeciwutleniaczami neutralizującymi wolne rodniki, przez co zapobiegają uszkodzeniu komórek. Działanie katechin zielonej herbaty odgrywa istotną rolę w prewencji choroby sercowo-naczyniowej, w hamowaniu stanów zapalnych w organizmie, w ochronie przed schorzeniami wątroby i wspomaganiu organizmu przy tzw. stresie oksydacyjnym.
Kurkumina wykazuje silne antyoksydacyjne właściwości i jest efektywna w tej funkcji, chroniąc przed uszkodzeniem jądra i błony komórkowe. Jest również substancją aktywną hamującą rozrost komórek rakowych (działanie antyproliferacyjne) i angiogenezę, jak również wspomagającą procesy apoptozy różnych linii komórkowych. Te właściwości klasyfikują kurkuminę, jako substancję skuteczną w ochronie przed chorobą nowotworową. Kurkumina wpływa regulująco na mechanizmy wywołujące stany zapalne, jak również w przypadku już rozwiniętej choroby - przeciwdziała jej ciężkiemu przebiegowi. Ponadto hamuje m.in. procesy utlenienia LDL i w ten sposób przeciwdziała tworzeniu się złóż miażdżycowych w tętnicach.
Polifenol - resweratrol wykazuje wieloraką aktywność biologiczną nie tylko w roślinie, ale również w ludzkim organizmie. Wspomaga ochronę komórek przed szkodliwymi wpływami i jednocześnie zapobiega zwyrodnieniom komórek. Resweratrol działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie przy chorobach chronicznych, jak np. cukrzyca. Wykazuje pozytywne działanie na układ krwionośny: wpomaga rozkurcz naczyń krwionośnych, obniża oksydacyjny stres tkanki sercowej, jak również poziom tłuszczów krwi.
Jako silny przeciwutleniacz chroni komórki i DNA przed działaniem wolnych rodników i w ten sposób zapobiega zwyrodnieniom komórkowym i innym chorobom. Kwercetyna jest skuteczna m.in. w hamowaniu procesów zapalnych (przy artrozie, czy w chronicznych stanach zapalnych) i działa przeciwzakrzepowo. Jest niezastąpiona dla alergików, ponieważ hamuje wydzielanie histaminy. W synergii z ekstraktem zielonej herbaty EGCG podwyższa protekcyjne korzyści dla organizmu płynące z EGCG.
Właściwości zdrowotne roślin z rodziny krzyżowych są znaczące. Glukozynolany zaklasyfikować można, jako ważne związki przeciwnowotworowe: wiele badań naukowych potwierdza związek pomiędzy wysokim spożyciem roślin z rodziny krzyżowych i niskim ryzykiem raka. Glukozynolanom przypisuje się również działanie antybiotyczne, immunomodulacyjne, antyoksydacyjne i antybakteryjne. Wyniki badań potwierdzają prewencyjną rolę glukozynolanów przy różnego rodzaju infekcjach, w redukcji zasiedlania i rozprzestrzeniania się bakterii np. przy powstawaniu chorób, jak chroniczny nieżyt żołądka i jelit.
Istotną rolą roślinnych substancji wtórnych jest ich działanie przeciwwirusowe, przeciw-bakteryjne, przeciwzapalne i regulujące poziom cholesterolu, a także wpływ na zdrowy system immunologiczny.
Wrzodziejące zapalenie jelita (Colitis ulcerosa) jest przewlekłym procesem zapalnym błony śluzowej jelita grubego i odbytu, towarzyszy mu gorączka i owrzodzenie. Częstym objawem jest wydalanie kału wraz z krwią i ropą. Choroba ta bardzo poważnie osłabia tkankę łączną jelita grubego.
Choroba Leśniewskiego - Crohna (Morbus Crohn) jest przewlekłym procesem zapalnym przewodu pokarmowego, najczęściej końcowego odcinka jelita cienkiego i początkowego jelita grubego. W przebiegu choroby powstają wrzody ograniczające możliwości chłonne ścian jelit, a w konsekwencji takie objawy, jak: biegunka, gorączka i wymioty, które prowadzą do odwodnienia i niedoborów pokarmowych. Także w tym przypadku tkanka łączna ścian jelit ulega poważnym uszkodzeniom.
Synergia komórkowych składników odżywczych zawierająca m. in. polifenole (EGCG), aminokwasy: lizynę i prolinę, a także witaminę C i tzw. „substancje cementowe" -glukozaminę, wpływa na zahamowanie procesów zapalnych ścian jelit i na odbudowę zdrowej i elastycznej tkanki łącznej. Na zdrową funkcję komórek układu pokarmowego i uzupełnienie niedoborów pokarmowych wpływają następujące składniki: glutamina, kwas foliowy, witaminy grupy B oraz enzym trawienny - bromelaina.
Badania naukowe potwierdzają rolę glukozynolanów (ekstraktów z roślin rodziny krzyżowych) w prewencji różnego rodzaju infekcji, redukcji zasiedlania i rozprzestrzeniania się bakterii np. przy chronicznym nieżycie żołądka i jelit.